2021-81-RE

Causa 2021-81-RE
(Pérez Domínguez c/ Principat d'Andorra)
 
Número de registre 514-2021. Recurs d'empara
 
Aute del 20 de desembre del 2021
_________________________________________________________________
BOPA núm. 141, del 29 de desembre del 2021
 
 
 
En nom del Poble Andorrà;
 
El Tribunal Constitucional;
 
 
Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, l'1 de desembre del 2021, per la representació processal del Sr. Víctor Pérez Domínguez, mitjançant el qual interposa un recurs de súplica contra l'aute del Tribunal Constitucional del 22 de novembre del 2021 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2021-81-RE;
 
 
Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41.2 i 98 c);
 
 
Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 38 i 89.2;
 
 
Vist l'aute esmentat del Tribunal Constitucional del 22 de novembre del 2021;
 
 
Escoltat l'informe del magistrat ponent, Sr. Jean-Yves Caullet;
 
 
 
1. Arguments de la representació processal del recurrent
 
- La representació processal del recurrent exposa que, des de la seva incorporació al Col·legi d'Advocats, no havia tingut anteriorment cap problema respecte del còmput dels terminis.
 
- Sosté que hi ha hagut un cúmul de circumstàncies excepcionals que han causat l'error en el còmput.
 
- Addueix que el termini de 15 dies hàbils va ser emprat durant molt de temps fins a la modificació efectuada per la Llei 24/2018 del Codi de procediment civil, la qual modifica diverses lleis, sense que el Govern, encara a data d'avui, hagi publicat el text consolidat de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, quan havia d'haver efectuat aquesta tasca en un termini de 6 mesos, cosa que causa una inseguretat jurídica.
 
- També retreu a la Sala Penal no haver indicat en la seva sentència el termini establert per presentar recurs d'empara.
 
- Indica que es va haver d'absentar i que el personal del seu despatx es va confondre amb el termini.
 
- Posa en relleu que tant la Llei com la jurisprudència del Tribunal Constitucional permeten certa flexibilitat en l'aplicació dels terminis legalment establerts. En aquest sentit cita jurisprudència del Tribunal Constitucional mateix i del Tribunal Europeu dels drets Humans.
 
- En aquest cas concret, és necessari que el Tribunal Constitucional es pronunciï de manera clara i contundent sobre el cànon de constitucionalitat que cal aplicar en els supòsits en què els mateixos magistrats formen part de la composició del tribunal jutjador quan la resolució ha estat anul·lada per una instància superior.
 
- Reitera que, a més, van ser aquests mateixos magistrats aquells que van resoldre la seva pròpia recusació, contravenint l'article 7 del Codi de procediment penal.
 
- Finalment, vol destacar que el dret afectat de forma indirecta és el dret a la llibertat, ja que el recurrent ha estat condemnat a tres anys de presó ferma, motiu pel qual de forma excepcional cal prestar atenció a aquesta causa de manera concreta.
 
- Per acabar, demana al Tribunal Constitucional que revoqui l'aute impugnat i que acordi seguir el procediment de recurs d'empara.
 
 
 
2. Fonaments jurídics del Tribunal Constitucional
 
2.1. D'acord amb la jurisprudència constant del Tribunal Constitucional, l'acceptació d'un recurs de súplica està essencialment condicionada per la presentació, per part del recurrent, d'elements de fet o de dret que no hagin pogut ser tinguts en compte en la decisió constitucional impugnada, tanmateix, la part recurrent no fonamenta el seu recurs de súplica en aquesta condició, sinó en l'existència de circumstàncies excepcionals que haurien causat la presentació extemporània del seu recurs d'empara.
 
2.2. La part recurrent exposa diversos motius susceptibles, segons el seu parer, d'establir que la manca de respecte del termini previst per la llei per interposar un recurs d'empara es deuria a circumstàncies excepcionals:
 
- el caràcter recent de la modificació legislativa del termini;
- la manca de publicació d'un text consolidat de la llei;
- i, l'absència excepcional de l'advocada que hauria dut el seu personal a cometre l'error pel fet de la manca d'un text consolidat.
 
2.3. Pel que fa al primer punt, convé destacar que la modificació del termini per presentar un recurs d'empara es va establir mitjançant la Llei 24/2018, del 18 d'octubre, del Codi de procediment civil, és a dir, tres anys abans de la presentació del recurs d'empara en aquesta causa; per tant, el caràcter "recent" de la modificació no pot ser tingut en compte.
 
2.4. Pel que fa al segon punt, si bé la publicació de textos consolidats facilita la percepció de l'estat del dret, la manca de publicació no permet justificar el desconeixement per part dels professionals del dret, com són els advocats, d'una disposició legal essencial, publicada des de fa diversos anys.
 
2.5. Pel que fa al darrer punt, la representació processal del recurrent no aporta cap element per justificar l'excepcionalitat de la seva absència personal. En qualsevol cas, aquesta absència no permet justificar que el "personal" del seu despatx carregui amb la responsabilitat del desconeixement del dret i de les seves conseqüències, els quals corresponen a l'advocat.
 
2.6. Per consegüent, cap d'aquestes circumstàncies excepcionals pot ser tinguda en compte per explicar l'extemporaneïtat del recurs d'empara.
 
2.7. Altrament, la part recurrent cita la jurisprudència del Tribunal Europeu dels Drets Humans que permet en determinats casos considerar que el respecte formal de les normes processals no ha de ser un obstacle per a la garantia dels drets fonamentals.
 
2.8. Evidentment, el Tribunal Constitucional coneix aquesta jurisprudència, valorada i citada en l'aute d'inadmissió a tràmit ara impugnat.
 
2.9. En conclusió, la part recurrent no aporta cap element nou en fet o en dret per fonamentar la seva súplica, ni aconsegueix demostrar el caràcter excepcional de les circumstàncies que haurien causat l'extemporaneïtat de la presentació del seu recurs d'empara.
 
2.10. Així doncs, aquest recurs de súplica ha de ser desestimat.
 
 
Per tot això que s'ha exposat,
 
El Tribunal Constitucional del Principat d'Andorra,
 
 
Decideix:
 
1. Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal del Sr. Víctor Pérez Domínguez contra l'aute del Tribunal Constitucional del 22 de novembre del 2021 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2021-81-RE.
 
 
2. Notificar aquest aute a la representació processal del recurrent, al president del Tribunal de Corts, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.
 
 
3. Publicar aquest aute, d'acord amb allò que disposa l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.
 
 
Acordat a Andorra la Vella, el 20 de desembre del 2021.
 
 
 
 
 
Josep-D. Guàrdia Canela                                                           Jean-Yves Caullet
President                                                                                            Vicepresident
 
 
 
 
 
Joan Manel Abril Campoy                                                       Dominique Rousseau
Magistrat                                                                                                   Magistrat