2021-82-RE

Causa 2021-82-RE
(Recemil Abades c/ Principat d'Andorra)
 
Número de registre 517-2021. Recurs d'empara
 
Aute del 22 de novembre del 2021
_________________________________________________________________
BOPA núm. 126, de l'1 de desembre del 2021
 
 
 
En nom del Poble Andorrà;
 
 
El Tribunal Constitucional;
 
Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 12 d'octubre del 2021, per la representació processal del Sr. Gustau Recemil Abades, mitjançant el qual interposa un recurs d'empara contra els autes del 12 de juliol del 2021 i de l'1 d'octubre del mateix any, dictats pel Tribunal de Corts, per una presumpta vulneració dels drets a la jurisdicció, a un procés degut i a la defensa, reconeguts a l'article 10 de la Constitució, i, atès que demana al Tribunal Constitucional que atorgui l'empara sol·licitada, que declari la vulneració dels drets esmentats, que anul·li les resolucions impugnades, que es reconegui el dret del recurrent a obtenir una resolució sobre el fons, i, que es retrotreguin les actuacions davant el Tribunal de Corts;
 
 
Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41.2, 98 c) i 102;
 
 
Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment el títol IV, capítols primer i sisè;
 
 
Escoltat l'informe del magistrat ponent, Sr. Joan Manel Abril Campoy;
 
 
 
1. Antecedents processals davant les jurisdiccions ordinàries
 
1.1. En el marc de la causa seguida contra el Sr. Gustau Recemil Abades per un presumpte delicte menor de conducció de vehicle automòbil amb un grau d'alcoholèmia superior a 0,8 g/l de sang, el 12 de juliol del 2021, el Tribunal de Corts va dictar un aute mitjançant el qual tenia per formulada la qualificació provisional del processat, admetia diverses proves i denegava la prova núm. 4 que consistia en requerir a l'empresa subministradora dels alcotests per tal que acredités, entre d'altres, el correcte funcionament, el calibratge i les revisions tècniques efectuades als tests proveïts al Servei de Policia del Principat d'Andorra.
 
1.2. La representació processal del Sr. Gustau Recemil Abades va interposar un incident de nul·litat contra aquesta decisió, i, l'1 d'octubre del 2021, el Tribunal de Corts va dictar un aute en què desestimava l'incident esmentat.
 
1.3. El 12 d'octubre del 2021, la representació processal del Sr. Gustau Recemil Abades va interposar un recurs d'empara contra els autes dictats pel Tribunal de Corts que s'acaben de ressenyar, per una presumpta vulneració dels drets a la jurisdicció, a un procés degut i a la defensa, reconeguts a l'article 10 de la Constitució.
 
 
 
2. Argumentació jurídica
 
2.1. Argumentació del recurrent
 
- El recurrent en empara sosté que els autes del Tribunal de Corts del 12 de juliol del 2021 i de l'1 d'octubre del mateix any no donen lloc a part de les proves demanades. Així, l'aute del 12 de juliol del 2021 afirma que la prova és innecessària a la vista del contingut de la prova admesa núm. 3. En canvi, el recurrent assenyala l'essencialitat de la prova denegada per tal que la seva defensa pugui disposar de tota la informació requerida. I, considera que aquesta prova és especialment útil i pertinent per cercar la realitat material i formal dels fets.
 
- L'aute de l'1 d'octubre del 2021 manté indegudament la no admissió de les proves amb l'argument que la demanda de proves era extemporània i improcedent, ja que s'haurien d'haver proposat en el marc de l'article 121 del Codi de procediment penal. En canvi, sustenta que a l'empara de l'article 132.7 d'aquest mateix Codi pot demanar totes les proves que consideri necessàries, afegint que aquelles que va proposar són útils i pertinents.
 
- Manifesta que, a diferència d'allò que exposa el Tribunal de Corts, sí que va proposar la prova en el marc de l'article 121 del Codi de procediment penal. I que els arguments que es contenen en els autes impugnats del Tribunal de Corts conculquen els drets a la defensa i a un procés degut, reconeguts en l'article 10.2 de la Constitució.
 
- Per acabar, demana al Tribunal Constitucional que atorgui l'empara sol·licitada, que declari la vulneració dels drets esmentats, que anul·li les resolucions impugnades, que es reconegui el seu dret a obtenir una resolució sobre el fons, i, que es retrotreguin les actuacions davant el Tribunal de Corts.
 
 
2.2. Argumentació del Tribunal de Corts
 
- L'aute del 12 de juliol del 2021 considera innecessària la prova núm. 4, perquè la prova núm. 3 acceptada és suficient als efectes de verificar el bon funcionament dels alcotests.
 
- I, l'aute de l'1 d'octubre del 2021 afirma que el dret a la prova no és un dret absolut i il·limitat, sinó que la prova es troba condicionada a la seva pertinència i, a més, ha de ser temàticament rellevant; és a dir, ha de ser útil i necessària per a la convicció del tribunal. Afegeix que la pràctica de la prova es troba continguda en els articles 121, 123 i 132 del Codi de procediment penal i que la part recurrent no va plantejar la seva demanda en el marc de l'article 121 esmentat, com corresponia, sense que aquesta mancança es pugui suplir per la via de l'article 132 del Codi de procediment penal.
 
 
 
3. Fonaments jurídics del Tribunal Constitucional
 
3.1. El recurs d'empara no converteix el Tribunal Constitucional en una tercera instància ni en un tribunal suprem; l'únic objecte del recurs d'empara és el de verificar que les decisions impugnades estiguin motivades i es fonamentin en un raonament jurídic que no sigui il·lògic ni absurd i no vulnerin cap dels drets protegits per l'article 10 de la Constitució.
 
3.2. La part recurrent en empara va interposar un incident de nul·litat contra l'aute del Tribunal de Corts del 12 de juliol del 2021 i va assenyalar expressament que l'interposava per la via de l'article 18 ter de la Llei transitòria de procediments judicials, la qual era procedent per tractar-se d'una resolució no definitiva.
 
En concret, segons el redactat de l'article 86 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional i de l'article 18 quater de la Llei transitòria de procediments judicials, el recurs d'empara es pot formular de manera directa contra la resolució definitiva del Tribunal Superior de Justícia o del Tribunal de Corts, o de manera indirecta, mitjançant la interposició d'un incident de nul·litat i d'un recurs d'apel·lació contra la desestimació d'aquell (veg. la sentència del 14 de juliol del 2021, recaiguda en la causa 2021-24-RE).
 
En canvi, en aquest supòsit la via procedent no és la del 18 quater, sinó la del 18 ter. I, conforme amb allò que disposa l'article 18 ter, previst per a les resolucions no fermes -enteses com a no definitives segons la doctrina d'aquest Tribunal Constitucional- es determina, en el seu apartat tercer, que "Contra l'aute que no admet o que resol l'incident de nul·litat no es pot interposar cap recurs, sense perjudici que es pugui plantejar la qüestió en virtut dels recursos que escaiguin contra la sentència o la resolució definitiva".
 
3.3. En consonància amb les anteriors consideracions, s'ha d'inadmetre a tràmit aquest recurs d'empara, ja que l'aute que resol un incident de nul·litat tramitat per la via de l'article 18 ter no és susceptible de recurs d'empara. En efecte, el seu plantejament en aquests moments és clarament prematur, ja que la desestimació de l'incident de nul·litat possibilita interposar els recursos que procedeixin contra la sentència o la resolució definitiva que en el seu dia es dicti, la qual, aleshores, sí podrà ser objecte de recurs d'empara per la via de l'article 18 quater, ja sigui per la via indirecta o per la via directa del recurs d'empara sense formulació prèvia de l'incident de nul·litat amb doble grau.
 
 
Per tot això que s'ha exposat,
 
El Tribunal Constitucional del Principat d'Andorra,
 
 
Decideix:
 
 
1. No admetre a tràmit el recurs d'empara 2021-82-RE interposat per la representació processal del Sr. Gustau Recemil Abades contra els autes del 12 de juliol del 2021 i de l'1 d'octubre del mateix any, dictats pel Tribunal de Corts.
 
 
2. Notificar aquest aute a la representació processal del recurrent, al president del Tribunal de Corts i al Ministeri Fiscal.
 
 
3. Publicar aquest aute, d'acord amb allò que disposa l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.
 
 
Acordat a Andorra la Vella, el 22 de novembre del 2021.
 
 
 
 
 
Josep-D. Guàrdia Canela                                                            Jean-Yves Caullet
President                                                                                            Vicepresident
 
 
 
 
 
Joan Manel Abril Campoy                                                       Dominique Rousseau
Magistrat                                                                                                    Magistrat