2022-18, 20 i 21-RE

Causa 2022-18, 20 i 21-RE
(Barbolla Barbero i d'altres c/ Principat d'Andorra)
 
Números de registre: 155-2022, 158-2022 i 160-2022. Recursos d'empara
 
Aute del 20 d'abril del 2022
_________________________________________________________________
BOPA núm. 51, del 27 d'abril del 2022
 
 
 
En nom del Poble Andorrà;
 
El Tribunal Constitucional;
 
Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 29 de març del 2022, per la representació processal dels Srs. Sergi Barbolla Barbero, Miquel Àngel Barbolla Airòs, Marisa Barbero Pérez i Tania Dos Santos Covelinhas, mitjançant el qual interposa un recurs d'empara contra la sentència 002-2022 del 8 de març del 2022, dictada pel Ple del Tribunal Superior de Justícia, per una presumpta vulneració dels drets a obtenir una decisió fonamentada en Dret i a la presumpció d'innocència, reconeguts a l'article 10 de la Constitució, i, atès que demana al Tribunal Constitucional que atorgui l'empara sol·licitada, que declari la vulneració dels drets esmentats, que anul·li la sentència impugnada, retrotraient les actuacions al moment anterior al pronunciament de la sentència esmentada, ordenant al Ple del Tribunal Superior de Justícia que reconegui l'existència de l'error judicial i el mal funcionament de l'Administració de Justícia, així com que declari els efectes indemnitzatoris procedents, amb inclusió de les costes processals del procediment d'empara 2021-13 i 14-RE, i, les costes processals actuals;
 
 
Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 30 de març del 2022, per la representació processal del Sr. David Alexandre Regalo Alves, mitjançant el qual interposa un recurs d'empara contra la sentència 003-2022 del 8 de març del 2022, dictada pel Ple del Tribunal Superior de Justícia, per una presumpta vulneració del dret a obtenir una decisió fonamentada en Dret, reconegut a l'article 10 de la Constitució, i, atès que demana al Tribunal Constitucional que atorgui l'empara sol·licitada, que declari la vulneració del dret esmentat, que anul·li la sentència impugnada, retrotraient les actuacions al moment anterior al seu pronunciament, ordenant que es reconegui l'existència de l'error judicial i el mal funcionament de l'Administració de Justícia, així com que declari els efectes indemnitzatoris que siguin procedents en aquest sentit, amb inclusió de les costes processals del procediment d'empara 2021-13 i 14-RE. També demana la condemna de l'Estat andorrà al pagament de les costes processals d'aquest recurs d'empara;
 
 
Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 30 de març del 2022, per la representació processal del Sr. Soleman Raguig El Bachiri, mitjançant el qual interposa un recurs d'empara contra la sentència 004-2022 del 8 de març del 2022, dictada pel Ple del Tribunal Superior de Justícia, per una presumpta vulneració del dret a obtenir una decisió fonamentada en Dret, reconegut a l'article 10 de la Constitució, i, atès que demana al Tribunal Constitucional que atorgui l'empara sol·licitada, que declari la vulneració del dret esmentat, que anul·li la sentència impugnada, retrotraient les actuacions al moment anterior al seu pronunciament, ordenant que es reconegui l'existència d'un error judicial en les decisions dictades pels tribunals ordinaris afectant al recurrent, amb els efectes indemnitzatoris que siguin procedents en aquest sentit. Per acabar, demana que no es faci una expressa imposició de les costes processals causades;
 
 
Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41.2, 98 c) i 102;
 
Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment el títol IV, capítols primer i sisè;
 
 
 
Considerant que els recursos d'empara han estat formulats i presentats dins els terminis i amb les condicions fixades per la Constitució i per l'article 36 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional.
 
 
Considerant que, d'acord amb l'article 34.3 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, es podrà decidir en qualsevol moment de la tramitació acumular varis assumptes en un de sol per raó d'identitat o semblança d'objecte, el Tribunal Constitucional acorda acumular els recursos d'empara 2022-18-RE, 2022-20-RE i 2022-21-RE.
 
 
Escoltat l'informe del magistrat ponent, Sr. Joan Manel Abril Campoy;
 
 
Decideix:
 
 
1. Acordar l'acumulació dels recursos d'empara 2022-18-RE, 2022-20-RE i 2022-21-RE.
 
 
2. Admetre a tràmit, sense efectes suspensius, el recurs d'empara acumulat 2022-18, 20 i 21-RE, interposat per les representacions processals respectives dels recurrents.
 
3. Notificar aquest aute a les representacions processals respectives dels recurrents, al Govern, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.
 
 
4. Publicar aquest aute, d'acord amb allò que disposa l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.
 
 
Acordat a Andorra la Vella, el 20 d'abril del 2022.
 
 
 
 
 
Josep-D. Guàrdia Canela                                                            Jean-Yves Caullet
President                                                                                             Vicepresident
 
 
 
 
 
Joan Manel Abril Campoy                                                       Dominique Rousseau
Magistrat                                                                                                     Magistrat