2022-37-RE

Causa 2022-37-RE
(Sangrà Tomàs c/ Principat d'Andorra)
 
Número de registre 264-2022. Recurs d'empara
 
Aute del 7 de setembre del 2022
_________________________________________________________________
BOPA núm. 112, del 21 de setembre del 2022
 
 
 
En nom del Poble Andorrà;
 
 
El Tribunal Constitucional;
 
Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 21 de juliol del 2022, per la representació processal del Sr. Enric Sangrà Tomàs, mitjançant el qual interposa un recurs de súplica contra l'aute del Tribunal Constitucional del 14 de juliol del 2022 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2022-37-RE;
 
 
Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41.2 i 98 c);
 
 
Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 38 i 89.2;
 
 
Vist l'aute esmentat del Tribunal Constitucional del 14 de juliol del 2022;
 
 
Escoltat l'informe del magistrat ponent, Sr. Dominique Rousseau;
 
 
 
1. Arguments del recurrent
 
- En primer lloc, la representació processal del recurrent lamenta que en els seus 26 anys d'exercici professional, el Tribunal Constitucional no hagi acceptat cap recurs de súplica i, per tant, des d'un prisma purament estadístic es fa una idea aproximada del resultat d'aquest recurs, fet que seria un indici que la Constitució no s'estaria interpretant de la forma més ajustada a Dret.
 
- En segon lloc, pel que fa al fons del seu recurs, recorda que la citació a comparèixer no es va notificar al domicili particular del recurrent a Andorra i que, per tant, aquest no va poder fer valer els seus drets en la fase preliminar del procediment, ni comparèixer davant el Tribunal de Màlaga.
 
- Considera que la notificació posterior de la sentència espanyola que condemna el recurrent no pot suplir el fet que durant la fase preliminar no es va poder beneficiar d'un procediment contradictori amb totes les garanties i, en concret, del seu dret a la defensa.
 
- Afirma que el Tribunal de Màlaga no va tramitar la citació a comparèixer en el domicili del recurrent a Andorra, a diferència de la comissió rogatòria internacional de notificació de sentència, la qual sí que va ser adreçada correctament al seu domicili particular.
 
- Per acabar, demana al Tribunal Constitucional que tingui el "coratge" de reformar l'aute impugnat i que admeti a tràmit el seu recurs d'empara.
 
 
 
2. Fonaments jurídics del Tribunal Constitucional
 
2.1. D'acord amb la jurisprudència constant del Tribunal Constitucional, l'acceptació d'un recurs de súplica està essencialment condicionada per la presentació, per part del recurrent, d'elements de fet o de dret que no hagin pogut ser tinguts en compte en la decisió constitucional impugnada (veg. p. ex. entre d'altres, les causes 2012-29-RE, 2013-24-RE, 2014-38-RE, 2016-11-RE, 2016-59-RE, 2018-3-RE, 2018-7-RE, 2018-19-RE, 2019-60-RE, 2019-63-RE, 2019-69-RE, 2020-5-RE, 2020-6-RE, 2020-17-RE, 2020-40-RE, 2021-54-RE, 2021-56-RE, 2021-86-RE i 2022-14-RE).
 
2.2. Tal com destaca la representació processal del recurrent, aquestes condicions d'admissibilitat d'un recurs de súplica expliquen el seu feble índex d'acceptació.
 
2.3. Així, en aquesta causa, de la lectura comparada del recurs d'empara i del recurs de súplica se'n desprèn que la representació processal de la part recurrent al·lega els mateixos elements jurídics anteriorment adduïts, és a dir, la vulneració dels drets a un tribunal predeterminat per la llei i a un procés degut.
 
2.4. Efectivament, reafirma, com ja feia en el seu recurs d'empara, que no va ser citat a comparèixer pel tribunal de primera instància de Màlaga en fase preliminar, que no va rebre aquesta citació a comparèixer al seu domicili particular, quan sí que va rebre la notificació de la sentència definitiva, i, que, per consegüent, no havia pogut beneficiar-se de les garanties d'un procés contradictori, i, en particular dels drets a la defensa.
 
2.5. Tots aquests arguments van ser presentats davant la Sala Civil, i aquest Tribunal va considerar que l'anàlisi d'aquests arguments, així com el raonament, efectuats per aquesta Sala no eren ni irraonables, ni il·lògics.
 
2.6. Per tant, a la vista del repartiment constitucional de les competències entre els tribunals ordinaris i el Tribunal Constitucional, que només li permet, en el marc d'un recurs d'empara, pronunciar-se respecte de la interpretació efectuada pels tribunals ordinaris si aquesta resulta il·lògica, absurda o irraonable, el Tribunal Constitucional va acordar la inadmissió a tràmit del recurs d'empara presentat pel recurrent.
 
2.7. En conclusió, com que el recurrent no aporta cap element de fet o de dret nou, les condicions d'admissibilitat del recurs de súplica no es troben reunides i, per consegüent, aquest recurs ha de ser desestimat.
 
 
Per tot això que s'ha exposat,
 
El Tribunal Constitucional del Principat d'Andorra,
 
 
Decideix:
 
1. Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal del Sr. Enric Sangrà Tomàs contra l'aute del Tribunal Constitucional del 14 de juliol del 2022 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2022-37-RE.
 
 
2. Notificar aquest aute a la representació processal del recurrent, al president de la Batllia, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.
 
 
3. Publicar aquest aute, d'acord amb allò que disposa l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.
 
 
Acordat a Andorra la Vella, el 7 de setembre del 2022.
 
 
 
 
 
Jean-Yves Caullet                                                            Joan Manel Abril Campoy
President                                                                                             Vicepresident
 
 
 
 
 
Dominique Rousseau                                                       Josep-D. Guàrdia Canela
Magistrat                                                                                                    Magistrat