2022-47-RE

Causa 2022-47-RE
(Pintat Forné i d'altres c/ Sindicatura)
 
Número de registre 364-2022. Recurs d'empara
 
Aute del 7 de setembre del 2022
_________________________________________________________________
BOPA núm. 112, del 21 de setembre del 2022
 
 
 
En nom del Poble Andorrà;
 
El Tribunal Constitucional;
 
Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional el 22 de juliol del 2022 per la representació processal del Sr. Josep Pintat Forné, president del Grup Parlamentari Terceravia + Unió Laurediana + Independents, i dels consellers generals, Srs. Joan Carles Camp Areny i Oliver Alís Salguero, mitjançant el qual interposa un recurs d'empara contra l'admissió efectuada per la Sindicatura del Projecte de llei de mesures per millorar el poder adquisitiu de la ciutadania, publicat al Butlletí del Consell General núm. 78/2022 del 7 de juny del 2022 i contra la resolució de la Sindicatura del 28 de juny del 2022 per la qual es desestimava la petició d'inadmissió del Projecte de llei esmentat, per haver-se produït una presumpta vulneració del dret fonamental dels recurrents a exercir les funcions del seu càrrec, reconegut a l'article 25 de la Constitució, impedint l'exercici representatiu de la potestat legislativa en concordança amb els articles 1.3, 50 i 53 de la Constitució, i, atès que demana al Tribunal Constitucional que dicti sentència atorgant l'empara sol·licitada i que retrotregui el procediment al moment anterior a la seva admissió amb la finalitat que la Sindicatura realitzi una nova admissió que no vulneri els drets fonamentals dels recurrents. Altrament, demana, en cas que no s'accepti el recurs d'empara en la seva totalitat, que es declari parcialment inconstitucional l'admissió efectuada per la Sindicatura del Projecte de llei esmentat, així com la resolució que inadmetia el Projecte de llei indicat en relació amb aquelles parts de la llei que contenen modificacions legislatives que van ser qualificades pel ponent de la llei "com no urgents ni necessàries i no tenir les mateixes vinculació amb l'afectació del poder adquisitiu de les persones i que es van incloure en la llei per un criteri d'oportunitat", i que es retrotregui el procediment al moment anterior a la seva admissió amb la finalitat que aquella part de la llei sigui tramesa pel procediment legislatiu comú previst a l'article 92 del Reglament del Consell General;
 
 
Vista la Constitució, especialment els articles 1.3, 25, 41.2, 50, 53, 98 c) i 102 b);
 
 
Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment el títol IV, capítol sisè;
 
 
Considerant que aquest recurs ha estat formulat i presentat dins els terminis i amb les condicions fixades per la Constitució i pels articles 36 i 95 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional;
 
 
Escoltat l'informe del magistrat ponent, Sr. Joan Manel Abril Campoy;
 
 
Decideix:
 
 
1. Admetre a tràmit el recurs d'empara 2022-47-RE, interposat per la representació processal dels Srs. Josep Pintat Forné, Joan Carles Camp Areny i Oliver Alís Salguero, contra l'admissió efectuada per la Sindicatura del Projecte de llei de mesures per millorar el poder adquisitiu de la ciutadania i contra la resolució de la Sindicatura del 28 de juny del 2022 per la qual es desestimava la petició d'inadmissió del Projecte de llei esmentat.
 
 
2. Notificar aquest aute a la representació processal dels consellers generals recurrents, a la síndica general i al Ministeri Fiscal.
 
 
3. Publicar aquest aute, d'acord amb el que disposa l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.
 
 
Acordat a Andorra la Vella, el 7 de setembre del 2022.
 
 
 
 
 
Jean-Yves Caullet                                                            Joan Manel Abril Campoy
President                                                                                             Vicepresident
 
 
 
 
 
Dominique Rousseau                                                       Josep-D. Guàrdia Canela
Magistrat                                                                                                     Magistrat