2022-57-RE

Causa 2022-57-RE
(I. G. C. c/ Principat d'Andorra)
 
Número de registre 454-2022. Recurs d'empara
 
Aute del 13 de març del 2023
_________________________________________________________________
BOPA núm. 40, del 22 de març del 2023
 
 
 
En nom del Poble Andorrà;
 
 
El Tribunal Constitucional;
 
Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional el 16 de febrer del 2023 per la representació processal de S. M. M. Mitjançant el qual demana un aclariment de la sentència d'aquest Tribunal del 9 de febrer d'enguany recaiguda en la causa 2022-57-RE en què es va acordar:
 
"1. Estimar parcialment el recurs d'empara 2022-57-RE interposat per la representació processal del Sr. I. G. C.
 
2. Declarar que s'han vulnerat els seus drets a un tribunal imparcial i a la presumpció d'innocència, reconeguts a l'article 10 de la Constitució.
 
3. Anul·lar la sentència del 19 de maig del 2022, dictada pel Tribunal de Corts, i, la sentència del 15 de setembre del mateix any, dictada per la Sala Penal del Tribunal Superior de Justícia.
 
4. Retrotreure les actuacions davant el Tribunal de Corts per tal que reiniciï, amb una composició de membres diferent i amb totes les garanties, el procediment just a la fase anterior al judici oral, tot preservant la protecció de la presumpta víctima dels fets perseguits.
 
5. Declarar que el recurrent té dret a ser indemnitzat en la quantitat que assenyali l'òrgan competent al respecte".
 
 
 
Vista la Constitució;
 
Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment el títol IV, capítol sisè;
 
Vista la sentència del Tribunal Constitucional del 9 de febrer del 2023;
 
 
Escoltat l'informe del magistrat ponent, Sr. Jean-Yves Caullet;
 
 
 
1. Argumentació de la representació processal de S. M. M.
 
- Segons el parer d'aquesta part, la sentència no especifica si la retroacció per tal de reiniciar el procediment afecta únicament al recurrent o també a aquesta part, la qual es va oposar al recurs d'empara.
 
- Aquest dubte li sorgeix perquè no considera que se li hagi vulnerat cap dret, i no obstant això, aquesta retroacció li afecta, tot i que aquesta part no va presentar cap recurs, ni va demanar aquesta retroacció.
 
- Per tant, demana a aquest Tribunal que aclareixi si la retroacció també l'afecta, i, per tant, si la sentència del 19 de maig del 2022, dictada pel Tribunal de Corts i la sentència del 15 de setembre del mateix any, dictada per la Sala Penal del Tribunal Superior de Justícia son o no son fermes.
 
 
 
2. Fonaments jurídics del Tribunal Constitucional
 
2.1. En primer lloc, el Tribunal Constitucional ha de recordar la seva jurisprudència en relació amb el recurs d'aclariment, assentada en els autes del 29 de juny del 2004 -causa 2004-1-AP-, del 7 d'octubre del 2005 -causa 2005-21-RE-, i, del 7 de gener del 2012 -causa 2012-5-RE- de la qual substancialment es desprèn que el Tribunal Constitucional podria ser competent per resoldre l'aclariment d'una de les seves sentències sempre i quan allò que s'hi demanés fos la rectificació d'un error material.
 
2.2. Ara bé, l'aclariment que demana la representació processal de S. M. M. sobre l'apartat 4 del dispositiu de la sentència esmentada no és necessària, ja que aquesta decisió deriva dels tres punts que la precedeixen i, en particular, de l'apartat 3, del qual no es pot dissociar.
 
2.3. Sense afegir res més, només cal constatar que les sentències impugnades van ser anul·lades en la seva totalitat, sense preveure cap excepció, ni restricció. Aquesta redacció, la interpretació de la qual es demana és clara.
 
2.4. En qualsevol cas l'escrit presentat per la part recurrent mitjançant el qual sol·licita aquest aclariment de la sentència esmentada, no és procedent, perquè allò que s'hi demana no és, en definitiva, la rectificació d'un error material.
 
Per tot això que s'ha exposat,
 
El Tribunal Constitucional del Principat d'Andorra,
 
 
Decideix:
 
1. Declarar que el recurs d'aclariment contra la sentència del 9 de febrer del 2023, recaiguda en la causa 2022-57-RE no és procedent.
 
 
2. Notificar aquest aute a la representació processal de S. M. M., al president del Tribunal de Corts, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.
 
 
3. Publicar aquest aute, d'acord amb el que disposa l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.
 
 
Acordat a Andorra la Vella, el 13 de març del 2023.
 
 
 
 
Jean-Yves Caullet                                                            Joan Manel Abril Campoy
President                                                                                             Vicepresident
 
 
 
 
Dominique Rousseau
Magistrat