2023-15-RE

Causa 2023-15-RE
(Beltran Gonzàlez c/ Calderé Gaiteiro)
 
Número de registre 133-2023. Recurs d'empara
 
Aute del 17 d'abril del 2023
_________________________________________________________________
BOPA núm. 53, del 26 d'abril del 2023
 
 
 
En nom del Poble Andorrà;
 
El Tribunal Constitucional;
 
Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 13 de març del 2023, per la representació processal del Sr. Francisco Javier Beltran Gonzàlez, mitjançant el qual interposa un recurs d'empara contra els autes del 3 i del 15 de febrer del 2023, dictats per la Secció Civil 5 de la Batllia, per una presumpta vulneració dels drets a la defensa, a un procés degut i a l'assistència tècnica d'un lletrat, reconeguts a l'article 10 de la Constitució, i, atès que demana al Tribunal Constitucional que atorgui l'empara sol·licitada, que anul·li les resolucions impugnades, que declari la vulneració dels drets esmentats i que retrotregui el procediment al moment en què es van produir aquestes vulneracions;
 
 
Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41.2, 98 c) i 102;
 
Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment el títol IV, capítols primer i sisè;
 
 
Escoltat l'informe del magistrat ponent, Sr. Jean-Yves Caullet;
 
 
 
1. Antecedents processals davant les jurisdiccions ordinàries
 
1.1. El 19 de juliol del 2022, el Sr. Francisco Javier Beltran Gonzàlez va presentar un escrit de demanda de separació, d'acord amb l'article 297 del Codi de procediment civil.
 
1.2. El 20 de juliol del 2022, mitjançant providència, la Batllia va acordar el trasllat d'aquesta demanda a l'altra part i al Ministeri Fiscal.
 
1.3. El 17 de setembre del 2022, el Ministeri Fiscal va presentar la seva contesta a la demanda i va sol·licitar la pràctica de tres proves de forma anticipada.
 
1.4. El 21 de setembre del 2022, la part adversa va presentar el seu escrit de contesta oposant-se al conjunt de pretensions formulades pel recurrent i va interposar una demanda reconvencional tot fent la seva proposició de prova.
 
1.5. El 25 de gener del 2023, la Secció Civil 5 de la Batllia va dictar un aute en què acordava no admetre a tràmit la demanda reconvencional presentada per la Sra. Montserrat Calderé Gaiteiro contra el Sr. Francisco Javier Beltran Gonzàlez, atesa la manca de noves pretensions que poguessin conformar l'objecte d'una demanda reconvencional.
 
1.6. El 3 de febrer del 2023, la Secció Civil 5 de la Batllia va dictar un aute mitjançant el qual decidia admetre parcialment els mitjans de prova sol·licitats per la part defenent (I- Documental; II- Documental per requeriment; III- Documental per requeriment; i, V- Confessió en judici) i pel Ministeri Fiscal (1 i 3).
 
1.7. La representació processal del Sr. Francisco Javier Beltran Gonzàlez va formular un incident de nul·litat contra aquesta decisió, d'acord amb el procediment de l'article 18 ter de la Llei transitòria de procediments judicials, i, el 15 de febrer del 2023, la Secció Civil 5 de la Batllia va dictar un aute que decidia no admetre a tràmit aquest incident.
 
1.8. El 13 de març del 2023, la representació processal del Sr. Francisco Javier Beltran Gonzàlez va interposar un recurs d'empara contra els autes del 3 i del 15 de febrer del 2023, dictats per la Secció Civil 5 de la Batllia, per una presumpta vulneració dels drets a la defensa, a un procés degut i a l'assistència tècnica d'un lletrat, reconeguts a l'article 10 de la Constitució.
 
 
 
2. Argumentació jurídica
 
2.1. Argumentació del recurrent
 
- El recurrent manifesta que tant la decisió d'inadmissió a tràmit de l'incident de nul·litat com la decisió d'admissió de les proves presentades per la part adversa i pel Ministeri Fiscal vulneren els seus drets reconeguts a l'article 10 de la Constitució, ja que no se li ha atorgat cap termini per proposar les seves proves o per esmenar la seva demanda inicial.
 
- Seguidament, considera que la inadmissió a tràmit de l'incident de nul·litat que va plantejar fa perdurar una desigualtat manifesta en la capacitat per defensar-se en detriment seu, contradient d'aquesta manera els drets reconeguts a la Constitució.
 
- Per acabar, demana al Tribunal Constitucional que atorgui l'empara sol·licitada, que anul·li les resolucions impugnades, que declari la vulneració dels drets esmentats i que retrotregui el procediment al moment en què es van produir aquestes vulneracions.
 
 
2.2. Argumentació de la Secció Civil 5 de la Batllia
 
- La Secció Civil 5 de la Batllia recorda les disposicions de l'article 18 ter de la Llei transitòria de procediments judicials, d'acord amb les quals el batlle o el tribunal pot no admetre un incident de nul·litat si considera de manera motivada que no té cap fonament.
 
- Seguidament, indica que la decisió objecte de l'incident de nul·litat es va acordar en virtut de les disposicions de l'article 295.1 del Codi de procediment civil de conformitat amb el principi de l'interès superior de l'infant.
 
- I sobretot, precisa que tant les parts com el Ministeri Fiscal podran presentar prova en la fase del judici oral i, per tant, en el tràmit ordinari previst a aquest efecte.
 
- Per consegüent, conclou que la seva decisió no ha provocat cap indefensió al recurrent.
 
- En el peu de la seva decisió indica, a més, que contra aquesta decisió no s'hi pot interposar cap recurs, sense perjudici que es pugui plantejar la qüestió en virtut dels recursos que escaiguin contra la sentència o la resolució definitiva, conformement a l'article 18 ter esmentat.
 
 
 
3. Fonaments jurídics del Tribunal Constitucional
 
3.1. D'acord amb la Llei qualificada que el regula, la jurisprudència constant del Tribunal Constitucional estableix que els incidents de nul·litat plantejats en virtut de l'article 18 ter de la Llei transitòria de procediments judicials, el qual fa referència a les resolucions no definitives i que son susceptibles de recurs, no poden ser objecte d'un recurs d'empara.
 
3.2. En efecte, els drets constitucionals estan garantits per la possibilitat d'aquest recurs contra les decisions definitives.
 
3.3. Per consegüent, aquest recurs d'empara, presentat contra una decisió no definitiva en una fase precoç del procediment, no pot ser declarat admissible a tràmit.
 
 
Per tot això que s'ha exposat,
 
El Tribunal Constitucional del Principat d'Andorra,
 
 
Decideix:
 
 
1. No admetre a tràmit el recurs d'empara 2023-15-RE interposat per la representació processal del Sr. Francisco Javier Beltran Gonzàlez contra els autes del 3 i del 15 de febrer del 2023, dictats per la Secció Civil 5 de la Batllia.
 
 
2. Notificar aquest aute a la representació processal del recurrent, al president de la Batllia i al Ministeri Fiscal.
 
 
3. Publicar aquest aute, d'acord amb allò que disposa l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.
 
 
Acordat a Andorra la Vella, el 17 d'abril del 2023.
 
 
 
 
 
Jean-Yves Caullet                                                            Joan Manel Abril Campoy
President                                                                                            Vicepresident
 
 
 
 
 
Dominique Rousseau                                                       Josep-D. Guàrdia Canela
Magistrat                                                                                                    Magistrat