2023-16-RE

Causa 2023-16-RE
(Torres Torres c/ Torres Torres)
 
Número de registre 141-2023. Recurs d'empara
 
Aute del 18 de maig del 2023
_________________________________________________________________
BOPA núm. 71, del 31 de maig del 2023
 
 
 
 
En nom del Poble Andorrà;
 
El Tribunal Constitucional;
 
Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 26 d'abril del 2023, per la representació processal dels Srs. Antoni, Enric, M. Dolors, Àngel, M. Mercè i Josep M. Torres Torres, mitjançant el qual interposa un recurs de súplica contra l'aute del Tribunal Constitucional del 17 d'abril del 2023 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2023-16-RE;
 
 
Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41.2 i 98 c);
 
 
Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 38 i 89.2;
 
 
Vist l'aute esmentat del Tribunal Constitucional del 17 d'abril del 2023;
 
 
Escoltat l'informe del magistrat ponent, Sr. Dominique Rousseau;
 
 
 
1. Arguments dels recurrents
 
- Els recurrents al·leguen que el dret a la jurisdicció, reconegut a l'article 10 de la Constitució, obliga les jurisdiccions ordinàries a interpretar la legalitat ordinària de conformitat amb la Constitució i, per consegüent, els formalismes processals han de ser interpretats en el sentit més favorable per a l'efectivitat dels drets de l'article 10 esmentat; així mateix, afegeixen que qualsevol irregularitat formal, com seria l'error en presentar la demanda davant el tribunal competent, pot esdevenir un obstacle insalvable per accedir al dret fonamental a la jurisdicció.
 
- Per aquests motius, els recurrents retreuen al Tribunal Constitucional no haver estimat que l'aute impugnat de la Sala Civil havia efectuat una interpretació respecte dels defectes de forma de la seva demanda que no anava en el sentit de l'eficiència directa de la Constitució.
 
- Consideren que el Tribunal Constitucional hagués hagut de distingir entre les irregularitats greus de requisits, que determinen la nul·litat de l'acte, i altres irregularitats, que no afecten el nucli essencial de l'acte jurídic presentat, per poder garantir la superioritat normativa de la Constitució, així com l'aplicació directa del seu article 10.
 
- Segons el seu parer, el Tribunal Constitucional hagués hagut d'estimar la seva empara i requerir a la Sala Civil que reenviés la seva oposició als acords d'execució de la saig al tribunal competent per tal que fossin tramitats.
 
- Per acabar, demanen al Tribunal Constitucional que estimi aquest recurs de súplica i que declari l'admissió a tràmit del recurs d'empara presentat.
 
 
 
2. Fonaments jurídics del Tribunal Constitucional
 
2.1. D'acord amb la jurisprudència constant del Tribunal Constitucional, l'acceptació d'un recurs de súplica està essencialment condicionada per la presentació, per part del recurrent, d'elements de fet o de dret que no hagin pogut ser tinguts en compte en la decisió constitucional impugnada (veg. p. ex. entre d'altres, les causes 2012-29-RE, 2013-24-RE, 2014-38-RE, 2016-11-RE, 2016-59-RE, 2018-3-RE, 2018-7-RE, 2018-19-RE, 2019-60-RE, 2019-63-RE, 2019-69-RE, 2020-5-RE, 2020-6-RE, 2020-17-RE, 2020-40-RE, 2021-54-RE, 2021-56-RE, 2021-86-RE, 2022-14-RE, 2022-45-RE i 2022-79-RE).
 
2.2. En aquesta causa, els recurrents al·leguen que l'aute impugnat d'aquest Tribunal Constitucional no hauria donat resposta a tots els arguments adduïts en el recurs d'empara contra la decisió del 8 de març del 2023, dictada per la Sala Civil.
 
2.3. En el seu recurs d'empara, els recurrents manifestaven que la Sala Civil hagués hagut de reenviar la seva demanda d'oposició als acords d'execució de la saig davant el tribunal competent per resoldre-la, amb la finalitat de donar ple efecte a l'article 10 de la Constitució.
 
2.4. Ara bé, els recurrents reprodueixen en el recurs de súplica la mateixa argumentació i no aporten cap element de dret o de fet nou respecte d'allò que ja van al·legar en el seu recurs d'empara.
 
2.5. En l'aute del 17 d'abril del 2023, aquest Tribunal va respondre a aquesta argumentació, recordant que era sabut que la legislació i la jurisprudència del Tribunal Superior de Justícia distingien la qüestió de la fixació de les costes processals, per la qual el tribunal competent és aquell que pronuncia la condemna -en aquest cas, la Sala Civil- de la qüestió de l'execució forçosa dels acords relatius a les costes processals, la competència de la qual recau, en primera instància, en la Batllia.
 
2.6. Per tant, el Tribunal Constitucional va considerar que en declarar-se incompetent per conèixer en primera instància d'una demanda d'oposició als acords d'execució d'una saig, la Sala Civil havia fonamentat en Dret la seva decisió i no havia vulnerat els drets a la defensa i a un procés degut dels recurrents.
 
2.7. Per consegüent, no només aquest recurs de súplica no aporta cap element de dret o de fet nous, sinó que cal posar en relleu que el Tribunal Constitucional va respondre, tal com li pertoca, als arguments avui reiterats en aquest recurs.
 
2.8. Així doncs, aquest recurs de súplica ha de ser desestimat.
 
 
Per tot això que s'ha exposat,
 
El Tribunal Constitucional del Principat d'Andorra,
 
 
Decideix:
 
 
1. Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal dels Srs. Antoni, Enric, M. Dolors, Àngel, M. Mercè i Josep M. Torres Torres contra l'aute del Tribunal Constitucional del 17 d'abril del 2023 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2023-16-RE.
 
 
2. Notificar aquest aute a la representació processal dels recurrents, al president de la Batllia, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.
 
 
3. Publicar aquest aute, d'acord amb allò que disposa l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.
 
 
Acordat a Andorra la Vella, el 18 de maig del 2023.
 
 
 
 
 
Jean-Yves Caullet                                                           Joan Manel Abril Campoy
President                                                                                            Vicepresident
 
 
 
 
 
Dominique Rousseau                                                        Josep-D. Guàrdia Canela
Magistrat                                                                                                     Magistrat