2023-62-RE

Causa 2023-62-RE

(AERCO, SA c/ ACISA)

 

Número de registre 393-2023. Recurs d'empara

 

Aute del 19 de desembre del 2023

_________________________________________________________________

BOPA núm. 2, del 3 de gener del 2024

 

 

 

En nom del Poble Andorrà;

 

El Tribunal Constitucional;

 

Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 29 de novembre del 2023, per la representació processal de la societat AERCO, SA, mitjançant el qual interposa un recurs de súplica contra l'aute del Tribunal Constitucional del 20 de novembre del 2023 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2023-62-RE;

 

Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41.2 i 98 c);

 

Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 38 i 89.2;

 

Vist l'aute esmentat del Tribunal Constitucional del 20 de novembre del 2023;

 

 

Escoltat l'informe del magistrat ponent, Sr. Dominique Rousseau;

 

 

 

1. Arguments de la societat recurrent

 

- La societat recurrent al·lega que el Tribunal Constitucional ha inadmès a tràmit el seu recurs d'empara sense haver examinat, ni donat resposta, al motiu més important del seu recurs, és a dir, la vulneració del principi de congruència per part de la Sala Civil.

 

- Precisa que accepta la decisió del Tribunal sobre la no admissió de la manca de motivació i de la manca de lògica i de raonabilitat de la decisió impugnada de la Sala Civil.

 

- No obstant això, recorda que la Sala Civil es va pronunciar sobre l'àmbit objectiu de la prestació realitzada per la part adversa quan aquesta qüestió havia estat resolta per la Batllia, però aquesta no havia estat objecte d'apel·lació, ni sotmesa a debat.

 

- Per aquests motius, considera que l'aute d'inadmissió a tràmit objecte d'aquest recurs de súplica ha vulnerat el seu dret a obtenir una decisió degudament fonamentada en Dret.

 

- I demana, doncs, al Tribunal Constitucional que revoqui parcialment l'aute impugnat en els termes exposats, que admeti a tràmit amb efectes suspensius el recurs d'empara respecte de la vulneració del principi de congruència ultra o extra petita i del dret a la defensa, per tal que s'analitzi en seu de sentència aquest greuge.

 

 

 

2. Fonaments jurídics del Tribunal Constitucional

 

2.1. D'acord amb la jurisprudència constant del Tribunal Constitucional, l'acceptació d'un recurs de súplica està essencialment condicionada per la presentació, per part del recurrent, d'elements de fet o de dret que no hagin pogut ser tinguts en compte en la decisió constitucional impugnada (veg. p. ex. entre d'altres, les causes 2012-29-RE, 2013-24-RE, 2014-38-RE, 2016-11-RE, 2016-59-RE, 2018-3-RE, 2018-7-RE, 2018-19-RE, 2019-60-RE, 2019-63-RE, 2019-69-RE, 2020-5-RE, 2020-6-RE, 2020-17-RE, 2020-40-RE, 2021-54-RE, 2021-56-RE, 2021-86-RE, 2022-14-RE, 2022-45-RE, 2022-79-RE, 2023-41-RE i 2023-50-RE).

 

2.2. En aquesta causa, la societat recurrent manifesta en el seu recurs de súplica que torna a desenvolupar un argument que ja havia desenvolupat en la seva demanda d'empara, concretament, la denúncia del fet que la Sala Civil s'hauria pronunciat sobre una qüestió que no havia sigut objecte d'apel·lació.

 

2.3. L'objecte central del litigi se circumscrivia en determinar si la prestació realitzada per la part adversa era un treball artesanal o un subministrament de material.

 

2.4. En primera instància, la Secció Civil 6 de la Batllia va dictar una sentència mitjançant la qual va considerar que la prestació efectuada per la societat ACISA s'havia de considerar com a un treball artesanal i, per consegüent, havia estimat l'excepció de prescripció triennal de l'acció plantejada per la societat AERCO, SA i havia absolt aquesta societat de les pretensions dirigides en contra seva.

 

2.5. L'objecte exclusiu del recurs d'apel·lació era el d'impugnar aquesta qualificació, en la mesura en què el termini de prescripció depèn d'aquesta qualificació: aplicació de la prescripció triennal pròpia a la reclamació dels crèdits dels artesans i dels menestrals i aplicació de la prescripció trentenària per a la reclamació dels crèdits de subministraments i altres serveis.

 

2.6. Entra dins la lògica de l'apel·lació examinar l'anàlisi jurídic efectuat per la primera instància per verificar la seva pertinència i adoptar, si s'escau, una nova decisió diferent d'aquella pronunciada en primera instància.

 

2.7. Així doncs, la Sala Civil no ha ultrapassat les seves competències per haver examinat la totalitat de la causa jutjada en primera instància, per haver pronunciat una nova decisió que qualificava la prestació efectuada per la societat ACISA com a una prestació de subministrament de material tecnològic, i per haver retornat les actuacions davant el Tribunal de Batlles per tal que examinés el fons de les actuacions i que garantís d'aquesta manera un doble grau de jurisdicció.

 

2.8. Per consegüent, en mèrits de l'anàlisi jurídica desenvolupada per la Sala Civil, aquest Tribunal va poder considerar que la decisió derivada del recurs d'apel·lació era congruent amb la lògica de l'apel·lació, que estava motivada en Dret i que era raonable, elements que justificaven la seva inadmissió a tràmit.

 

2.9. En absència d'elements de fet o de dret nous, aquest recurs de súplica ha de ser, doncs, desestimat.

 

 

Per tot això que s'ha exposat,

 

El Tribunal Constitucional del Principat d'Andorra,

 

 

Decideix:

 

 

1. Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal de la societat AERCO, SA contra l'aute del Tribunal Constitucional del 20 de novembre del 2023 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2023-62-RE.

 

 

2. Notificar aquest aute a la representació processal de la societat recurrent, al president de la Batllia, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.

 

 

3. Publicar aquest aute, d'acord amb allò que disposa l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.

 

 

Acordat a Andorra la Vella, el 19 de desembre del 2023.

 

 

 

 

 

Jean-Yves Caullet                                                            Joan Manel Abril Campoy

President                                                                                             Vicepresident

 

 

 

 

Dominique Rousseau                                                       Josep-D. Guàrdia Canela

Magistrat                                                                                                     Magistrat