2023-68-RE

Causa 2023-68-RE

(Sánchez Vargas c/ Principat d'Andorra)

 

Número de registre 441-2023. Recurs d'empara

 

Aute del 19 de desembre del 2023

_________________________________________________________________

BOPA núm. 2, del 3 de gener del 2024

 

 

 

En nom del Poble Andorrà;

 

El Tribunal Constitucional;

 

Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 29 de novembre del 2023, per la representació processal del Sr. Andrés Felipe Sánchez Vargas, mitjançant el qual interposa un recurs de súplica contra l'aute del Tribunal Constitucional del 20 de novembre del 2023 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2023-68-RE;

 

 

Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41.2 i 98 c);

 

Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 38 i 89.2;

 

 

Vist l'aute esmentat del Tribunal Constitucional del 20 de novembre del 2023;

 

 

Escoltat l'informe del magistrat ponent, Sr. Josep-D. Guàrdia Canela;

 

 

 

1. Arguments del recurrent

 

- Després de reproduir l'article 37 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, el recurrent al·lega que, contràriament a allò que declara el Tribunal Constitucional, l'aute impugnat del Tribunal de Corts no està fonamentat en Dret, perquè utilitza arguments diferents d'aquells que va utilitzar la Batllia per fonamentar la prestació de la fiança, i que aquesta circumstància li hauria causat una indefensió indiscutible.

 

- Si el batlle instructor hagués fet referència al quàntum del perjudici ocasionat com a argument justificatiu de la prestació de la fiança, aquest s'hagués pogut discutir en apel·lació. No obstant això, atès que aquest argument va ser introduït pel Tribunal de Corts, ja no s'ha pogut impugnar aquest argument.

 

- Altrament, considera que és evident que s'està condicionant la seva llibertat a la prestació d'una fiança de responsabilitat civil, per tant, tot i que l'aute del Tribunal Constitucional no admet a tràmit el seu recurs d'empara, si no es fa càrrec del pagament de la fiança en un termini de 24 hores, circumstància del tot impossible atesa la seva situació econòmica, els tribunals ordinaris revocaran la seva llibertat provisional.

 

- Per acabar, demana al Tribunal Constitucional que un cop reconegut el contingut constitucional de les vulneracions al·legades, revoqui el seu aute del 20 de novembre del 2023 i acordi l'admissió a tràmit del seu recurs d'empara.

 

 

 

2. Fonaments jurídics del Tribunal Constitucional

 

2.1. En l'escrit interposant el recurs de súplica, la part demandant efectua una sèrie de consideracions que poden ser enteses com a correctes. Moltes d'elles estan contingudes o apuntades en el mateix aute que recorre. No encerta, en canvi, en un tema fonamental a efectes del recurs de súplica. El recurrent en súplica considera -en el primer dels fonaments de dret del seu escrit- que la inadmissió a tràmit d'un recurs d'empara només s'escau en els supòsits expressament contemplats en els articles 36 i 37 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional. En efecte, els articles esmentats estableixen alguns dels requisits necessaris fixats a les "Disposicions comunes a tots els procediments i processos", l'absència dels quals determina la inadmissibilitat a tràmit del recurs. Hi ha, però, altres requisits establerts en la regulació específica del recurs d'empara (articles 85 i següents de la mateixa Llei qualificada) i alguns que tenen naturalesa institucional i que pertanyen a la normativa general en matèria de recursos.

 

2.2. En el fonament jurídic 3.1 de l'aute d'aquest Tribunal recorregut en súplica, s'explicitava que l'article 86 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional fixava les resolucions susceptibles de recurs d'empara i, entre elles, "les resolucions judicials fermes (   ) dictades pel Tribunal Superior de Justícia encara que no s'hagi interposat un incident de nul·litat". S'afegia que el Tribunal Constitucional havia establert una doctrina jurisprudencial en mèrits de la qual, també procedia el recurs quan la "resolució judicial ferma" -en el sentit de definitiva- era dictada no pel Tribunal Superior de Justícia, sinó pel Tribunal de Corts. Es concloïa, però, en el fet que aquesta doctrina "en cap cas abasta el cas que ara ens ocupa", perquè la resolució judicial recorreguda no tenia la condició de definitiva. La inadmissió a tràmit del recurs d'empara no era, doncs, per falta de contingut constitucional -com entén el recurrent- sinó per irrecurribilitat de la resolució impugnada. Davant d'aquesta indiscutible realitat, el recurs de súplica no aporta cap fet nou, ni cap al·legació de dret nova, i, per tant, conforme a una reiterada, constant i uniforme doctrina jurisprudencial d'aquest Tribunal, ha de ser desestimat.

 

2.3. Algunes de les manifestacions contingudes en l'escrit interposant el recurs de súplica, així com les consideracions efectuades per aquest Tribunal en els fonaments jurídics 3.3, 3.4 i 3.5, per la seva importància intrínseca poden tenir la seva virtualitat davant la jurisdicció ordinària i correspondrà la seva efectivitat a una decisió adoptada d'ofici o a instància del Ministeri Fiscal o de la part encausada. No pot donar lloc, en canvi, a una decisió d'aquest Tribunal ni en l'àmbit del pronunciament sobre l'admissió o la inadmissió a tràmit del recurs d'empara i molt menys en l'àmbit de la resolució d'aquest recurs de súplica. Per tant, és procedent desestimar aquest recurs i confirmar íntegrament l'aute recorregut.

 

Per tot això que s'ha exposat,

 

El Tribunal Constitucional del Principat d'Andorra,

 

 

Decideix:

 

1. Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal del Sr. Andrés Felipe Sánchez Vargas contra l'aute del Tribunal Constitucional del 20 de novembre del 2023 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2023-68-RE.

 

 

 

2. Notificar aquest aute a la representació processal del recurrent, al president de la Batllia, a la presidenta del Tribunal de Corts i al Ministeri Fiscal.

 

 

 

3. Publicar aquest aute, d'acord amb allò que disposa l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.

 

 

Acordat a Andorra la Vella, el 19 de desembre del 2023.

 

 

 

 

Jean-Yves Caullet                                                            Joan Manel Abril Campoy

President                                                                                             Vicepresident

 

 

 

 

Dominique Rousseau                                                        Josep-D. Guàrdia Canela

Magistrat                                                                                                     Magistrat