2023-7-RE

Causa 2023-7-RE
(Cierco Noguer c/ Principat d'Andorra)
 
Número de registre 44-2023. Recurs d'empara
 
Aute del 17 d'abril del 2023
_________________________________________________________________
BOPA núm. 53, del 26 d'abril del 2023
 
 
 
En nom del Poble Andorrà;
 
El Tribunal Constitucional;
 
Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 17 de març del 2023, per la representació processal del Sr. Higini Cierco Noguer, mitjançant el qual interposa un recurs de súplica contra l'aute del Tribunal Constitucional del 13 de març del 2023 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2023-7-RE;
 
Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41.2 i 98 c);
 
Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 38 i 89.2;
 
Vist l'aute esmentat del Tribunal Constitucional del 13 de març del 2023;
 
 
Escoltat l'informe del magistrat ponent, Sr. Jean-Yves Caullet;
 
 
 
1. Arguments del recurrent
 
- En el seu recurs de súplica, el recurrent reitera de nou la seva argumentació respecte de la discriminació envers la seva persona.
 
- Per fonamentar aquesta súplica, recorda i precisa les disposicions del Conveni per a la salvaguarda dels drets humans i de les llibertats fonamentals sobre la discriminació, així com la jurisprudència corresponent.
 
- Considera que el Tribunal Constitucional ha menystingut aquestes disposicions i aquesta jurisprudència i reitera que, segons el seu parer, les situacions comparades en el seu recurs d'empara son suficientment equiparables per establir la discriminació al·legada.
 
- Per acabar, demana al Tribunal Constitucional que estimi aquest recurs de súplica i que segueixi el procediment pels seus tràmits.
 
 
 
2. Fonaments jurídics del Tribunal Constitucional
 
2.1. Tal com ho estableix la jurisprudència constant del Tribunal Constitucional, un recurs de súplica només pot ser estimat cas que el recurrent presenti algun tipus d'element de fet o de dret nou, que no hagués pogut ser introduït en el recurs d'empara inicial.
 
2.2. En aquest cas, per donar suport a la seva súplica, el recurrent recorda íntegrament la seva argumentació relativa a la discriminació al·legada en el seu recurs d'empara.
 
2.3. Efectivament, la referència al Conveni per a la salvaguarda dels drets humans i de les llibertats fonamentals i a la jurisprudència aferent, la presentació de la similitud suficient, segons el parer del recurrent, entre la causa que va afectar a la seva esposa i aquesta i la comparació dels terminis en què ambdós causes van ser tractades, son arguments que ja van ser presentats de manera completa i detallada en el recurs d'empara.
 
2.4. El recurrent addueix que el Tribunal Constitucional desconeix les disposicions del Conveni per a la salvaguarda dels drets humans i de les llibertats fonamentals sobre aquesta qüestió, així com la jurisprudència aferent, citant parcialment la decisió impugnada. Ara bé, aquest no és evidentment el cas. En l'aute impugnat el Tribunal Constitucional recorda que la discriminació, per poder ser constatada en virtut de les disposicions i de la jurisprudència esmentada, ha de concernir situacions idèntiques o que presentin similituds suficients.
 
2.5. Així doncs, en la seva súplica, el recurrent impugna simplement l'apreciació del Tribunal Constitucional sobre la insuficiència de la similitud al·legada en el seu recurs d'empara entre les dues causes.
 
2.6. Aquesta impugnació no constitueix un argument nou de fet o de dret respecte a allò que va ser exposat en el recurs d'empara inicial del recurrent.
 
2.7. Per consegüent, aquest recurs de súplica ha de ser desestimat.
 
 
Per tot això que s'ha exposat,
 
El Tribunal Constitucional del Principat d'Andorra,
 
 
Decideix:
 
1. Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal del Sr. Higini Cierco Noguer contra l'aute del Tribunal Constitucional del 13 de març del 2023 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2023-7-RE.
 
 
2. Notificar aquest aute a la representació processal del recurrent, al president del Tribunal de Corts, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.
 
 
3. Publicar aquest aute, d'acord amb allò que disposa l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.
 
 
Acordat a Andorra la Vella, el 17 d'abril del 2023.
 
 
 
 
 
Jean-Yves Caullet                                                            Joan Manel Abril Campoy
President                                                                                             Vicepresident
 
 
 
 
 
Dominique Rousseau                                                        Josep-D. Guàrdia Canela
Magistrat                                                                                                     Magistrat