2024-6-RE

Causa 2024-6-RE

(Felisberto Da Graça c/ Principat d'Andorra)

 

Número de registre 38-2024. Recurs d'empara

 

Aute del 15 de març del 2024

_________________________________________________________________

BOPA núm. 38, del 27 de març del 2024

 

 

En nom del Poble Andorrà;

 

El Tribunal Constitucional;

 

Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, l'1 de març del 2024, per la representació processal de la Sra. Paula Cristina Felisberto Da Graça, mitjançant el qual interposa un recurs de súplica contra l'aute del Tribunal Constitucional del 19 de febrer del 2024 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2024-6-RE;

 

Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41.2 i 98 c);

 

Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 38 i 89.2;

Vist l'aute esmentat del Tribunal Constitucional del 19 de febrer del 2024;

 

Escoltat l'informe del magistrat ponent, Sr. Josep-D. Guàrdia Canela;

 

 

 

1. Antecedents processals

1.1. La Sra. Paula Cristina Felisberto Da Graça va presentar una querella contra el perit que va examinar-la per elaborar un informe psiquiàtric en el marc d'unes diligències prèvies, en què la querellant era la presumpta víctima d'un delicte contra la llibertat sexual, ja que considerava que havia efectuat un peritatge fals.

1.2. El 28 de febrer del 2023, la Secció d'Instrucció 5 de la Batllia va dictar un aute mitjançant el qual decretava l'arxivament de les diligències prèvies contra el perit querellat.

1.3. Després de presentar els recursos i els incidents escaients, la representació processal de la recurrent va interposar un recurs d'empara per una presumpta vulneració del dret a la jurisdicció, en els seus vessants dels drets a obtenir una decisió fonamentada en Dret i a la justícia gratuïta, reconeguts a l'article 10 de la Constitució.

1.4. El 19 de febrer del 2024, el Tribunal Constitucional va dictar un aute d'inadmissió a tràmit per una manca manifesta de contingut constitucional.

 

 

2. Arguments de la recurrent

- La recurrent discrepa de les conclusions a les quals arriba el Tribunal Constitucional per considerar que les decisions dels tribunals ordinaris no son il·lògiques, ni incoherents en declarar l'arxivament de la seva querella.

- Insisteix en què s'ha intentat validar l'informe del perit quan el seu contingut no es limitava a simples errades, sinó que comprenia informació tant fàctica, com mèdica que no es corresponia amb la seva realitat, sinó amb la d'una altra persona.

- També insisteix en què les declaracions dels dos altres metges podrien aportar informació rellevant, concretament, haguessin permès verificar l'abast dels errors continguts en l'informe denunciat, així com la seva vertadera personalitat i psicobiografia.

- Pel que fa al dret a la justícia gratuïta, la recurrent també discrepa dels raonaments emprats pel Tribunal respecte d'aquesta qüestió, i insisteix que per a una persona insolvent arriscar-se a veure's condemnada en costes, cas que no hi hagi mala fe o temeritat, suposa un impediment d'accés a la Justícia.

- Insisteix igualment que atès que el peritatge es va efectuar en el marc d'uns fets denunciats per agressió sexual, s'ha d'aplicar la Llei 1/2015 per a l'erradicació de violència de gènere i violència domèstica, perquè continua sent víctima dels mateixos fets.

- Per acabar demana al Tribunal Constitucional que revoqui l'aute d'inadmissió a tràmit del seu recurs d'empara i que en el seu dia dicti una resolució sobre el fons en el sentit demanat.

 

 

3. Fonaments jurídics del Tribunal Constitucional

3.1. El recurs de súplica interposat contra l'aute d'aquest Tribunal del 19 de febrer del 2024 es basa fonamentalment en el fet que la part recurrent -segons manifesta- no comparteix els motius de la inadmissió a tràmit de la seva demanda d'empara (apartat I in fine del seu escrit) i discrepa de les raons en què es fonamenta la decisió d'aquest Tribunal que constata la falta de consistència constitucional dels dos motius en els quals basa el recurs (apartat II. 1, paràgraf 3r, i apartat II. 2, paràgraf 3r).

 

3.2. És molt nombrosa, constant i uniforme la jurisprudència d'aquest Tribunal, que per aquesta raó no cal explicitar, en el sentit que l'admissió d'un recurs de súplica està condicionada per la presentació per part del recurrent, d'elements de fet o de dret nous. En cas contrari suposaria la substitució del criteri del Tribunal, amb vocació d'independència i d'imparcialitat, pel criteri del recurrent, essencialment parcial en defensa dels seus interessos.

 

3.3. Resulta significatiu al respecte que a l'apartat IV de l'escrit de suplica, la part recurrent es limita a reproduir els fonaments de dret de la demanda d'empara. D'aquesta manera pretén convertir aquest Tribunal en allò que no és: una nova instància de la jurisdicció ordinària. Ja ho advertíem en el fonament jurídic 3.1 de l'aute d'inadmissió a tràmit del recurs d'empara i és també aquesta una constant de la jurisprudència d'aquest Tribunal Constitucional.

 

3.4. Pel que fa a la consideració que les decisions recorregudes estaven fonamentades en Dret, l'aute impugnat en súplica detalla especialment en els seus fonaments jurídics 3.5 i 3.8 que tant l'aute de la Batllia, com el del Tribunal de Corts i el de la Sala Penal del Tribunal Superior de Justícia contenen unes raons suficients per a l'arxivament de les actuacions. I la part recurrent en súplica no aporta fets nous, ni elements jurídics diferents més enllà de la seva manifestació de discrepància.

 

3.5. Respecte del tema de l'hipotètic conflicte entre el dret d'assistència jurídica gratuïta i la condemna en costes, tampoc hi ha cap al·legació nova. Ni tan solament per contradir les decisions esmentades d'aquest mateix Tribunal, alguna d'elles referida a la mateixa persona recurrent, a les quals cal atenir-se mentre que per canvi legislatiu o jurisprudencial, no sigui procedent la seva modificació.

 

Per tot això que s'ha exposat,

 

El Tribunal Constitucional del Principat d'Andorra,

 

 

Decideix:

 

1. Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal de la Sra. Paula Cristina Felisberto Da Graça contra l'aute del Tribunal Constitucional del 19 de febrer del 2024 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2024-6-RE.

 

2. Notificar aquest aute a la representació processal de la recurrent, al president de la Batllia, a la presidenta del Tribunal de Corts, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.

 

3. Publicar aquest aute, d'acord amb allò que disposa l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.

 

Acordat a Andorra la Vella, el 15 de març del 2024.

 

 

 

Jean-Yves Caullet                                                             Joan Manel Abril Campoy

President                                                                                              Vicepresident

 

 

Dominique Rousseau                                                        Josep-D. Guàrdia Canela

Magistrat                                                                                                      Magistrat