Disposició transitòria segona

Disposició transitòria segona. Reducció del percentatge de la cessió obligatòria i gratuïta a favor dels comuns de la Llei d’ordenació del territori i l’urbanisme
Durant un termini d’un (1) mes a comptar de l’entrada en vigor d’aquesta Llei, els comuns poden decretar en sòl urbà consolidat, i per un termini de vint (20) mesos, la reducció temporal del percentatge de cessió obligatòria de sòl per a edificis d’habitatges destinats a l’arrendament per a residència habitual i permanent, i del seu equivalent econòmic, fins a un zero per cent (0%).
S’acullen a la reducció les llicències de construcció que compleixin tots els requisits que s’indiquen a continuació:
a) Les sol·licituds de construcció s’han de presentar al comú dins del termini de vint (20) mesos a comptar de la data de publicació al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra del decret comunal que estableix la reducció, o bé han d’estar en curs de tramitació administrativa en el moment de la data de publicació al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra del decret comunal que estableix la reducció.
b) Les llicències s’han d’atorgar dins del termini de tres (3) mesos a comptar de la data de presentació al comú de la sol·licitud de construcció.
c) Les obres s’han d’iniciar en un termini màxim de cinc (5) mesos a comptar de la data d’atorgament de la llicència.
d) Les obres s’han de dur a terme en els terminis d’execució previstos en la llicència, sense dret de pròrroga i en cap cas no han de superar el termini de tres (3) anys.
e) Que les obres tinguin com a finalitat construir un edifici per ser destinat íntegrament a habitatges plurifamiliars en règim de lloguer residencial, amb les úniques excepcions possibles de locals comercials a la planta baixa, de locals comercials conjuntament a la planta baixa i a la primera planta i/o al soterrani, d’aparcaments i/o trasters o magatzems al soterrani, i d’una única unitat immobiliària per a l’habitatge principal de la persona propietària de l’edifici, durant un període, com a mínim, de deu (10) anys a comptar de l’atorgament de les cèdules d’habitabilitat corresponents.
En el cas que una llicència s’hagi acollit a la reducció del percentatge de cessió obligatòria de sòl i la propietat vulgui canviar el destí de l’edificació de forma diferent a la que va generar el dret a reducció abans dels deu (10) anys posteriors a l’obtenció de les cèdules d’habitabilitat, el titular ha d’efectuar la cessió obligatòria del sòl al comú, o l’equivalent econòmic, sense reducció, d’acord amb el percentatge vigent al moment de l’atorgament de la llicència. No es poden atorgar llicències de canvi d’ús -ni urbanístiques, ni tributàries-, sense el compliment previ de dita obligació de cessió.
Tanmateix, en el cas que una llicència s’hagi acollit a la reducció del percentatge de cessió obligatòria de sòl i l’execució de l’obra incompleixi les lletres c) o d) anteriors, el comú ha de decretar la suspensió de la llicència fins que el titular efectuï la cessió obligatòria del sòl al comú, o aboni l’equivalent econòmic, sense reducció, d’acord amb el percentatge vigent al moment de l’atorgament de la llicència.
Per a les sol·licituds de construcció presentades en els terminis fixats a la lletra a) anterior, la llicència es considera atorgada si en el termini de tres (3) mesos no és denegada expressament.
Disposició
Impugnada